Open menu

EL SECTOR A BARCELONA

La relació de Barcelona amb el mar ha incidit en el seu creixement socioeconòmic i transformació urbana, a partir d'uns valors i usos canviants tot i els estrets vincles de la ciutat amb el seu litoral a través de l'activitat portuària, comercial i pesquera. L'activitat industrial desenvolupada al llarg del litoral barceloní durant el segle XIX i els canvis urbanístics que va experimentar la ciutat van modificar la relació dels barcelonins amb el mar, que durant molts anys hi van viure d'esquenes.

Tot i així, la tradició de Barcelona com a ciutat pionera dels esports nàutics ‒amb entitats històriques com el Reial Club Nàutic de Barcelona i el Reial Club Marítim, molt actives en la promoció de la vela i el rem‒, així com la presència d’un barri pesquer i mariner que ha definit durant anys l’essència del Port Vell, recullen la importància del mar com a element identitari de Barcelona. Un element que, amb el pas del temps, ha integrat diverses activitats industrials, econòmiques i empresarials, a més d’iniciatives socials, culturals i de formació. I que d'ençà l'obertura de Barcelona al mar, a principis dels 90, la seva integració al teixit urbà i la creació d'espais públics, ha donat valor afegit a la ciutat, alhora que impulsat el sector de la nàutica i marítim. 

  • El Port Vell es reparteix en tres dàrsenes esportives diferents: el Reial Club Marítim de Barcelona (amb capacitat per a 241 embarcacions amb una eslora màxima de 20 metres); el Reial Club Nàutic de Barcelona (amb capacitat per a 200 embarcacions de fins a 40 metres d'eslora) i Marina Port Vell, que disposa de 170 amarradors amb capacitat per a grans iots de fins a 180 metres d'eslora.

  • El Port Olímpic disposa de 740 amarradors per a embarcacions d'entre 7 i 30 metres d'eslora. 

  • El Port Fòrum té capacitat per a 201 embarcacions que es distribueixen en dues dàrsenes: una interior per a 170 embarcacions entre 10 i 25 metres d’eslora, i una exterior per a embarcacions de fins  a 80 metres.

Barcelona compta amb les infraestructures necessàries per acollir embarcacions de grans eslores, amb un calat únic en el Mediterrani i una posició estratègica per a les embarcacions que fan trajectes entre el Mediterrani i el Carib. La presència d'una de les més prestigioses drassanes a nivell mundial en el repair&refit de les grans eslores constitueix un actiu clau en el sector de la nàutica barcelonina.

Els més de 100 quilòmetres de Costa Barcelona compten amb 24 ports esportius al voltant dels quals es desenvolupa una important oferta de serveis i activitats nàutiques, així com diverses zones logístiques i industrials. Destaquen els ports de Mataró i Vilanova i la Geltrú, atractius pols d'activitat nàutica a menys de 40 quilòmetres de Barcelona.

Amb un total de 4.000 amarradors, la comarca del Maresme i la seva capital, Mataró, mantenen una important tradició marítima i una sòlida base empresarial vinculada a l'àmbit marítim. Per la seva banda, la costa del Garraf compta amb el tercer port més important de Catalunya, el de Vilanova i la Geltrú, posicionat entre els dos primers ports del país, el de Barcelona i el de Tarragona. El Port de Vilanova i la Geltrú ha estat des de sempre un motor econòmic i d’activitat social i, en els darrers anys, ha vist incrementar la seva oferta amb propostes complementàries d’escoles de vela i esports nàutics.

El Port de Mataró compta amb més de 1.000 amarradors destinats a embarcacions de 7 a 30 metres d'eslora i 30 amarradors destinates a eslores de 20 a 50 metres. Pel que fa al Port de Vilanova, la seva dàrsena esportiva disposa de 1.048 amarradors per a embarcacions de 6 a 20 metres  i 49 amarradors destinats a eslores d'entre 25-100 metres.

 


1552 Amarradors

 

El front marítim de la ciutat de Barcelona localitza tres ports esportius:
el Port Vell, el Port Olímpic i el Port Fòrum, amb un total de 1.552 amarradors.

 

 


 

1552 Amarradors

 

El Barcelonès, el Maresme i el Garraf concentren més del 50% de les
empreses del sector nàutic i només la ciutat de Barcelona n'acull 350.

 

 


 

Catalunya, amb una població; de més de 7,5 milions d'habitants, constitueix un dels principals motors econòmics i industrials d'Espanya, genera el 19% del PIB espanyol i les seves exportacions suposen, aproximadament, el 26% del total d'Espanya.

Els més de 780 quilòmetres de costa catalana, amb unes condicions naturals molt diverses i un clima privilegiat, fan de Catalunya un país idoni per a la pràctica d'activitats relacionades amb la nàutica. Si a això s'afegeix la importància del sector turisme a Catalunya, que representa el 11% del PIB català i una ocupació de 180.000 persones, és fàcil comprendre la potencialitat d'un sector com la nàutica.

Catalunya compta amb 44 ports esportius, dàrsenes esportives i marines repartides al llarg del seu litoral. L'increment d'aquestes instal·lacions ha ajudat a consolidar l'oferta de la nàutica esportiva en el país.  

A Catalunya hi ha 1.175 empreses relacionades amb el sector nàutic, de les quals prop d'un 70% es localitza a la província de Barcelona, un 21% a Girona i l'11% a Tarragona. 

El nombre d'amarradors en el conjunt de Catalunya ha anat incrementant al llarg de les dues darreres dècades i actualment se'n es comptabilitzen més de 30.000 en total, amb la previsió d'arribar al voltant dels 32.000 l'any 2015. 

Segons el Pla de Ports de Catalunya, la demanda nàutica és de 135 habitants per embarcació, una mitjana que se situa per sota d'altres països mediterranis com Itàlia (71 habitants per embarcació) o Grècia (103 habitants per embarcació) i que, per tant, obre perspectives de creixement, sobretot tenint en compte l'alça que ha experimentat el nínxol de mercat de les embarcacions destinades al lloguer. 

Les embarcacions de lloguer representen un nou model de mercat nàutic i una nova tendència social a l'hora de gaudir de la nàutica d'esbarjo. 

El sector nàutic d'esbarjo a Catalunya genera un impacte econòmic de 84 milions d'euros anuals i 996 llocs de feina directe

L'impacte indirecte estimat d'aquesta sector és de 9.000 llocs de treball, generant prop de 400 milions d’euros anuals. Per tant, cada lloc de treball directe genera 9 llocs de treball indirectes. 

El sector industrial nàutic està principalment relacionat amb la nàutica d'esbarjo. Aquest sector és molt heterogeni i inclou diversos subgrups tot i que engloba dues vessants pròpiament industrials: la construcció d'embarcacions i l'activitat del repair&refit, com es coneix, la reparació, el manteniment i la transformació d'embarcacions. 

Pel que fa a l'activitat industrial de la nàutica d'esbarjo, agrupa 66 empreses que facturen un total de 181 milions d'euros anual i donen feina a 1.852 treballadors

 

Segons el Pla de Ports de Catalunya la tendència dels darrers anys és anar cap a la demanda d'amarradors per a grans eslores, per tal que puguin hibernar els grans iots procedents de països del nord i l'est d'Europa. Aquesta nova realitat comporta l'adaptació dels ports i de les instal·lacions que vulguin atraure aquest tipus d'embarcacions. 

A Catalunya hi ha 7 ports amb capacitat per acollir superiots (més de 24 metres d’eslora): Port Tarraco (Tarragona); Vilanova Gran Marina (Vilanova I la Geltrú); Marina Port Vell (Barcelona); Port Olímpic (Barcelona); Port Fòrum (Barcelona); Mataró Marina Barcelona (Mataró); Port Roses (Roses). 

NOTÍCIES

23-06-2022

L’Assemblea del Barcelona Clúster Nàutic ha acordat aquesta setmana nomenar Marcelo Penna nou president de l’entitat.

Penna és soci fundador del Clúster, arquitecte naval i constructor des del 1984. S’ha especialitzat en la innovació i el disseny de vaixells de propulsió elèctrica i electrificació de flotes.

13-06-2022

Entrevista a Jordi Puig nou president del RCNB

Jordi Puig Alsina (Barcelona, ​​1970) és el nou president del Reial Club Nàutic de Barcelona (RCNB). La seva relació amb el mar i la nàutica forma part de la seva…[+]

31-05-2022

El Barcelona Clúster Nàutic suma esforços amb el programa SWITCHMED, el projecte modular Med BlueFASMA i la comunitat MED BLUE GROWTH per fomentar l’Economia Circular al Mediterrani.

El passat dia 10 de maig, els tres projectes de cooperació de la mediterrània van organitzar a Barcelona un event híbrid per promoure i identificar reptes de l’economia circular, un…[+]

Barcelona Clúster Nàutic

AMB EL SUPORT DEL NOSTRE PATRONAT

Barcelona Clúster Nàutic

Utilitzem cookies per a oferir un servei de gran utilitat i avaluar el rendiment del mateix amb la finalitat de millorar la teva experiència com a usuari. En fer clic a “Acceptar i continuar navegant”, acceptes l'ús de totes les cookies. Si desitges més informació fent clic en “Més informació”, consulta la nostra política de privacitat.