Les activitats de lleure que es desenvolupen prop del litoral tenen un impacte important en la vida submarina i, cada vegada, degraden més la costa catalana i mediterrània en el seu conjunt. Per fer-hi front, estan sorgint iniciatives de regeneració de la fauna marina. En aquesta nova sessió de formació del projecte Naut-EC se n’han presentat algunes.
La sessió ha començat amb una presentació del projecte Naut-EC i la potencialitat de l’economia circular al sector nàutic, a càrrec d’Ariadna Benet, del TecnoCampus de Mataró. Benet ha destacat que les activitats dels ports es poden anar transformant per a ser respectuoses amb la biodiversitat.
A continuació, s’han presentat diferents projectes que treballen per fomentar la biodiversitat dels ports. Eugeni Figa, en nom de l’ACPET (Associació catalana de ports esportius i turístics), ha presentat la guia de cales i ports de la Costa Brava que recull consells i propostes per fomentar una navegació responsable. També ha presentat un projecte de transició energètica per les instal·lacions portuàries i embarcacions de lleure.
Tot seguit, Pau Guasch de SEABOATS, ha explicat la proposta de l’empresa pel disseny i la creació de robots marins per a l’exploració i conservació del fons marí, una via que ajuda a reduir el cost, el risc humà i l’impacte al medi.
De la seva banda, en Maxime Ruiz, de RESCUE OCEAN BARCELONA, ha exposat la seva iniciativa social de recollida de residus a la costa de Barcelona i altres platges de l’estat. La iniciativa es completa amb projectes educatius escolars i campanyes de conscienciació.
Al seu torn, Eric Bourguignon, d’ECOCEAN, ha donat a conèixer el seu projecte per preservar la fauna marina de les costes. El seu objectiu és actuar en zones de poca profunditat on hi ha pràctica nàutica. Han creat gàbies marines on les cries de peix poden sobreviure als depredadors i, per tant, fer créixer les espècies.
També ha presentat la seva proposta de formigó blau, Paolo Tendone, d’ECONCRETE. L’empresa italiana ha creat un formigó respectuós amb el medi que ajuda a desenvolupar la fauna marina als ports. L’objectiu és transformar les estructures grises on no s’hi crea fauna i flora marina per infraestructures blaves on sí que hi ha vida.
Finalment, Ignasi Ferrer, d’OCEAN ECOSTRUCTURES, ha explicat com treballen per desenvolupar tecnologia de regeneració marina sobre infraestructures humanes al mar i aporten solucions que compensen l’acció d’aquestes fomentant la fauna i la flora marina.
Podeu veure la jornada a https://www.youtube.com/watch?v=RXOnycKTM2Y
L’entitat amplia la seva Junta Directiva i celebra que Barcelona aculli el Congrés Científic de la Unesco pels Mars i Oceans.
Aquesta tercera sessió de formació del projecte Naut-EC ha començat amb la presentació d’aquest a càrrec d’Ariadna Benet que ha plantejat les línies d’economia circular que es poden desenvolupar en…[+]
La Junta Directiva del Barcelona Clúster Nàutic s’ha reunit amb el nou president del Port de Barcelona, Lluís Salvadó. La reunió ha servit per presentar l’entitat així com les empreses…[+]